I augusti åker sexåriga rottweilern Yale med matte Madeleine Daleo till Belgien för att tävla om VM-titeln i Internationell prövningsordning (IPO). Med i bilen följer en frysbox fylld av VOM färskfoder.
– Vi tar alltid med oss VOM när vi är ute och tävlar. Det går enkelt att koppla in en frysbox till bilen, berättar Madeleine.

Som tolvåring sparade hon ihop till sin första egna hund. Sedan dess har det mesta i Madeleine Daleos liv handlat om hundar. Idag arbetar hon som hundinstruktör för försvarsmakten, innan dess har hon hållit hundkurser och arbetat som hundförande väktare. Hon har genom livet fött upp rottweilers, drivit hunddagis och under många år hade hon egen djuraffär. Det var där hon kom i kontakt med VOM första gången.

– Under den tiden testade jag nog alla foder på marknaden och upptäckte att färskfodret var det bästa alternativet. Bäst och jämnast resultat har jag fått av VOM og Hundemat, berättar Madeleine.

Efter tjugo år med hundar hade Madeleine hunnit testa i princip allt i tävlingsform och var sugen på något nytt. Det blev IPO. Det är en tävling för brukshundar som inkluderar tre grenar; skydd, lydnad och spår.
– I spårningen ska hunden vissa att den kan följa fotspår och markera föremål. Lydnaden testas genom saker som fritt följ, gå fint vid sidan, ligga snabbt på kommando och hoppa över olika hinder, berättar Madeleine.
Vid skyddet används en figurant med skyddsärm som låtsas överfalla ägaren.
– Hunden ska då bita figuranten men ska kunna släppa på kommando och det är naturligtvis väldigt viktigt att kunna kontrollera hunden.

Yale har ätit VOM sen han var valp, berättar Madeleine, som använt VOMs färskfoder till alla sina hundar sedan hon upptäckte fodret.
– Framför allt får de jämna fina magar och blir väldigt fina i pälsen. Jag som sportar ganska mycket med alla mina hundar tycker också att de får bättre muskulatur och hållbarhet i kroppen än när de bara gick på torrfoder. De fick mer tilläggsproblem tidigare, sprickor i trampdynorna och hälta på grund av det, magproblem och annat.

Madeleine har haft ganska många olika raser, såsom schäfer och bordercollier.
– Jag tycker fodret fungerar lika bra för alla raser. Det som är skillnad med en storvuxen hund är att de äter mer och det kan vara bra med en extra frys. Men det är absolut värt det.

Yale blir 7 år i november. Inom IPO brukar hundarna pensioneras i snitt kring 7-8 års ålder.
Men Madeleine har en reservplan. Yale har nämligen en lillebror i form av tvåårige schäfern Nitro och tanken är att han ska axla hans mantel. Och det kan bli tidigare än tänkt:

– Yale har vunnit guld i Rottweiler-SM tre år i rad. De två senaste åren har vi även tävlat internationellt i Rottweiler-VM och han har placerat sig tvåa båda gångerna. Nu går VM i Belgien i slutet av augusti. Om vi kommer etta där kan han inte göra bättre resultat, då har vi nått toppen och får sluta av det skälet. Hur det än går så är han världens bästa hund, vi har så roligt ihop och det är huvudsaken!

Säkert är i alla fall att VOM kommer vara med på resan. Madeleine kopplar helt enkelt in en frysbox till bilens elsystem och fyller den med färskfoder. Så har de gjort jämt.
– Absolut, vi reser ingenstans utan VOM, avslutar Madeleine.