Rätt hundmat

Vad som är den bästa hundmaten har diskuterats i generationer och det kommer säkert att vara så även i framtiden. Det finns många som anser sig ha det rätta svaret – även vi. Vi vet också att du som hundägare vill ge vad som är bäst för din hund och för dig.

Med utgångspunkt från att hunden härstammar från vargen så är hunden ett rovdjur. Vargar och rovdjur äter kött. Om hunden hade möjlighet att välja, skulle deras första val vara på samma sätt som sina förfäders. De skulle välja mage, innanmäte, kött, etc. från bytesdjur, rika på viktiga näringsämnen direkt från naturen. Samma ingredienser hittar du i VOM-serien. Forskning* visar att hundar, om de själv fick välja föredrar hundmat med hög fetthalt och ungefär en tredjedel av energin från protein (25–35 %).

* Geometric analyses of maconutrient selection in breed of the domestic dog, Canis lupus familiaris. Adrian K. Hewson-Hughes et.al. 2012.

vom logo hvit

En hund är en hund

Vi vågar kalla en spade för en spade. En hund är en hund oavsett om den är stor eller liten, svart eller vit.

Idag finns det hundmat i alla färger och former, för stora och små, ​​friska och sjuka, jakthundar eller sällskapshundar. Vi vågar ställa frågan – är detta verkligen nödvändigt och är detta för hundens bästa? Alla hundar behöver och förtjänar näringsrik kost året runt. Matar du med Vom og Hundemat varje dag ger du din hund bästa förutsättning till ett långt och friskt liv, oavsett om det är en jakthund, sällskapshund eller om den visas på utställningar.

Hundens naturliga behov av näringsämnen

Från naturens sida så är hunden precis som sin förfader vargen ett rovdjur, en jägare och köttätare. Fysiologiskt sett är den anpassad till en diet bestående av animaliskt fett och protein. Kolhydrater ingår inte, eller i mycket liten grad i kosten.

Hundens matsmältningssystem har i likhet med andra köttätare typiska funktioner som är anpassad för en naturlig diet. Liksom andra rovdjur har hunden också stor magsäck. Detta för att det kan gå lång tid mellan varje gång ett byte är fällt.

Matsmältningssystemet är enkelt och kort och skräddarsytt för nedbrytning av energirik mat.

Hunden har en uppsättning tänder med stora hörntänder och spetsiga kindtänder som är till för att tugga stora köttbitar och krossa ben.

Hunden har inte amylas i saliven. Amylas bryter ner kolhydrater i maten till mindre molekyler. Djur som är anpassade till vegetarisk kost har amylas i saliven så att nedbrytningen av kolhydrater kan börja tidigt.

Absorptionen av näringsämnen sker genom tarmväggen i tunntarmen. Tunntarmen är kort och har en liten grad av fermenteringsaktivitet. Mikroflora i tjocktarmen kommer att leverera de näringsämnen som finns kvar, men nedbrytningsgraden av fibrer är låg.

Hunden använder fett som energikälla mycket väl och är väl anpassad till en proteinrik kost.

De flesta hundfoder på marknaden idag är baserade på spannmål som är rika på kolhydrater, både i form av stärkelse och fibrer. Traditionell hundmat innehåller ofta måttliga mängder fett, och båda vegetabiliska och animaliska proteinkällor används. Hundmat är också ofta kraftigt processade. Vom og Hundemat är mycket rik på protein och fett, allt från animaliska råvaror.

Fett är bra

En normalviktig hund har 50 gånger fler kalorier lagrat i kroppen som fett än som kolhydrater. Fett är därför en överlägsen källa till bränsle och för aktiva hundar är fett avgörande för prestandan. Men hur är det med en lugn hund? Fett innehåller fler kalorier än kolhydrater, men måste ändå lagras som fett om det inte förbränns. Denna omvandling sker i levern. En stärkelserik kost ger mer instabilt blodsocker och lägre mättnadskänsla. Erfarenheten har visat att hundar inte blir mer överviktiga av färskfoder.

Rätt protein – solida byggstenar

Djurceller liknar varandra och har en annan sammansättning än en växtcell. Protein från djurriket har således en aminosyresammansättning som är mer anpassad för hunden. Hunden kan omvandla många aminosyror, men inte de så kallade essentiella aminosyrorna. Därför är det viktigt att dessa finns i kosten. Detta är kroppens byggstenar och ingår i bl.a. hud, hår, muskler, organ, hormoner, enzymer och blod. Ett växtprotein som har för lite av en essentiell aminosyra är en värdelös byggsten.

Vad säger veterinären?

Det finns massor av bra hundmat och det finns också mycket mindre bra hundmat. Vi är övertygade om att du klarar av att välja det som är rätt för din hund och för dig. En kombination av färsk- och torrfoder har visat sig vara välgörande för både hunden och ägaren. Om du vill dyka lite djupare in i tallriken skulle vi rekommendera några neutrala källor och forskningsrapporter som vi tror ger en reflekterande bild av rätt hundmat.

Vanliga frågor

Färskfoder ska inte förväxlas med våtfoder.

Medan färskfoder är rått och färskt så är våtfoder en vanlig term för kokt och processad hundmat där många näringsämnen tyvärr har gått förlorade i tillagningen. I våtfoder tillsätts ofta spannmål och är relativt rik på stärkelse.

Vom og Hundemat är animalisk färskvara som fryses omedelbart. På så sätt lyckas vi hålla högt näringsinnehåll.

Alla våra blandningar är perfekta som tilläggsfoder. Flera blandningar är också mycket bra som helfoder. Du kan gärna blanda VOM med torrfoder i den mängd du vill ha och som är rätt för din hund. Du kanske vill blanda med varje måltid i stället för att ge torrfoder till frukost och färskfoder till kvällsmat.

Om du vill byta från torrfoder till färskfoder bör du veta att de flesta hundar hanterar denna övergång bra. Omvänt, om du vill byta från färskfoder till torrfoder rekommenderar vi att du vänjer hunden successivt genom att försiktigt öka mängden torrfoder i köttet för att undvika magproblem. Läs mer om varje blandning i ”Våra produkter”.

Läs mer om våra blandningar

Du hittar ingen utfodringstabell på våra produkter. Varje hund är unik och vi tror att hundägaren har det bästa underlaget för att avgöra hur mycket mat hunden behöver.

Behovet varierar inte bara beroende på ras, ålder eller storlek. Det varierar också med aktivitetsnivå, stress och andra faktorer som temperaturen i omgivningen. Det kan också finnas stora skillnader mellan hundar som till synes verkar ha samma förutsättningar.

När du ska hitta rätt utfodringsmängd för din hund, är 2% av kroppsvikten dagligen en bra riktlinje att utgå ifrån.

För en hund på 20 kilo utgör 2% av kroppsvikten 400 gram.

Mängden du får här är endast avsedd som en utgångspunkt och är teoretiskt beräknad och baserad på ett genomsnittligt beräknat energibehov. Pröva dig fram tillsammans med din hund och justera efter hand.

Det är också viktigt att veta hur din ras eller blandrashund idealiskt ska se ut. Vissa raser ska ha mer subkutant fett medan andra ska vara smalare. En enkel tumregel är att hålla hunden normalt smal och att du lätt ska kunna känna revbenen.

Hög eller låg aktivitetsnivå påverkar mängden mat hunden behöver. En aktiv hund behöver mer mat och mängden kan justeras dagligen beroende på hur aktiv hunden är. Under särskilt intensiva perioder kan jakt- och slädhundar behöva upp till mångdubbel mängd mat jämfört med den vägledande mängden.

Den vanligaste formen av urinsten är struvit  i cirka 80% av fallen. Där formar magnesium kristaller som vandrar ner i urinledaren och kan växa sig stora i urinblåsan. Urinsten är mycket smärtsamt och kan orsaka allvarliga komplikationer om tömningen av urin stannar helt. Struvit kan bara bildas vid pH 6,6 eller högre, men kommer att lösas upp om urinen är sur. Typiskt för köttätande djur är att pH i urinen ligger på cirka. 6 och därfor kan urinsten av typen struvit inte att bildas, undantagen är om dieten innehåller betydande mängder magnesium. Vom og Hundemat har inget tillsatt magnesium. Den naturliga nivån magnesium varierar från 200-300mg magnesium per kilo Mg i ren Nötvom och 350-450mg i de övriga produkterna.

Vom og Hundemat har inga skräddarsydda foder för hundar med urinsten, men ger du din hund VOM-serien kommer pH-värdet i urinen vara så lågt (under 6,6) att struvit inte kan bildas.

Många undrar om det är nödvändigt att tillsätta något i VOM serien för att din hund ska få i sig alla näringsämnen den behöver. De vanligaste frågorna handlar om olja, vitaminer och mineraler. VOM serien är rik på fettsyror, inklusive de viktiga omega-3 (lax) och omega-6 (kyckling) fettsyrorna. Ger du en mix utan lax är det lämpligt med omega-3-tillskott. Genom att tillsätta en omega-3 olja får hunden i sig vad den behöver av de viktiga fettsyrorna DHA och EPA. 5 ml per 20 kg hund per dag är tillräckligt. Vid användning av produkterna innehållande lax, är det inte nödvändigt att tillsätta olja. Det är onödigt att tillsätta vegetabiliska oljor.

Alla Vom og Hundemats produkter har en premix med mineraler och vitaminer så är alla blandningar av Vom og Hundemat tillsatt för att täcka hundens dagliga behov i alla livsfaser. Dessutom är kött, speciellt levern och ben rikt på de flesta mineraler och vitaminer som kroppen inte själv kan producera. Korrekta nivåer av kalcium och fosfor är särskilt viktiga. Dessa är därför analyserade och balanserade i Vom og Hundemat.

Tips till dig med hund

– Ge hunden mat mer än en gång om dagen. Det är inte bara att öka utfodringsmängden eftersom för mycket mat på en gång ger sämre upptag. Det är därför lämpligt att dela upp dagsransonen i två.

– Tillsätt minimalt med vatten i maten. Mycket vatten i fodret ger ökad volym och lägre energitäthet.

– Är din hund överviktig finns bara en sak som gäller och det är mindre mat. Är din hund tjock får den helt enkelt för mycket energi i förhållande till behov. Vår rekommendation är att ge din hund rikligt med motion och utfodra med antingen ACTIVE proteinrik helfoder eller DIGESTIVE.

Frågor om hundens kost?

Carl Haglind, ägare av Vom og Hundemat Sverige, föreläsare och ytterst ansvarig

Carl Haglind

Föreläsare, Foderexpert och Vd