Rätt kattmat

Katten är en jägare och köttätare i ännu större utsträckning än hunden.
Detta betyder att kattens matspjälkningssystem och metabolism är anpassat för animalisk föda rik på proteiner, och inte en stärkelserik diet.
Katten har ett behov av näring som en vegetabilisk diet inte kan tillgodose och bara en diet bestående av animaliska råvaror förser katten med tillräckliga mängder av näringsämnen.

Vom og Hundemat har utvecklat en kattmat baserat på samma principer som hundmaten – rått kött som ger hög smaklighet och upptaglighet.

KATTEMATEN finns i två varianter där kyckling är basen för dem båda.

vom logo hvit

Kattens särskilda behov

Diabetes

Katter är av naturen inte anpassade till en kost rik på kolhydrater. Stärkelse och socker som ger högt blodsocker som leder till ökad produktion av insulin. En stärkelserika kost är en börda för bukspottkörteln som måste producera stora mängder insulin. Detta kan leda till utveckling av diabetes hos katter.

Taurin

Taurin anses en essentiell aminosyra för katter. Eftersom katten inte skapar den själv, måste det tillföras genom kosten. Animaliska råvaror bidrar till en mer gynnsam nivå av denna aminosyra. Taurinbrist hos katter kan leda till allvarliga medicinska problem, bland annat synproblem, blindhet, hjärtproblem och nedsatt fortplantningsförmåga.

Vitamin A

Katter kan inte omvandla karotenoider från vegetabiliska råvaror till vitamin A. Därför måste vitamin A komma från animalska produkter. Organ såsom lever är rika på vitamin A och B och ingår i vår kattmat.

Niacin

Katter kan inte bilda ett B-vitamin niacin från aminosyran tryptofan och är därför beroende av god nivå av niacin i kosten. Lever som finns i VOM s Kattmat är en bra källa till niacin.

Arginin

Katter är också känsliga för lågt innehåll av aminosyran Arginin, men den finns rikligt i animaliska produkter.

Praktisk användning

VOM serien till katt finns i två varianter, kyckling och kyckling med lax.

Dessa kommer i köttbullar i praktiska 320 gr påsar så att du kan portionera ut rätt antal köttbullar i skålen för att sedan lägga påsen tillbaka in i frysen. Om du vill, och katten tycker om det, kan du ge bullen fryst så de får tugga. 

Kattematen kommer även i 250 gr korvar. Dessa bor tinas i kylskåp. Hållbarheten är 2-3 dagar i kylskåpet. Om det är lite brådskande kan du tina korven i kallt vatten.

Katter tycker om att äta flera små måltider om dagen. Eftersom VOM KATTEMAT är en rå färskvara så är det viktigt att det inte står framme hela dagen. Håll kattskålen ren och erbjud din katt färsk mat varje gång. Det är viktigt att tvätta händer och redskap och se till att den obehandlade kattmaten inte kommer i kontakt med andra livsmedel i kylskåpet eller på köksbänken. Kattmat bör hållas fryst. Lagringstiden är två dagar tinat i kylskåp.

Utfodringsråd

Rekommenderad daglig utfodringsmängd till en normalviktig katt är 4% av kroppsvikt. Väger katten 4kg utgår man från 160g VOM KATTEMAT per dag. Hur mycket katten behöver beror mycket på kattens ålder och aktivitetsnivå, så det är viktigt att du provar dig fram till vad som är just din katts energibehov.

Kattungar kan äta upp till 10% av kroppsvikten per dag. Behovet av VOM KATTEMAT minskar när katten närmar sig full utveckling.

Det är inga problem att blanda VOM KATTEMAT med andra våtfoder eller torrfoder för katter.