Har du en hund som inte verkar så förtjust i att dricka vatten? Det är inte så konstigt – hundar är gjorda för att få i sig den mesta av vätskan genom maten de äter. Det bästa sättet att undvika uttorkning en varm sommardag kan därför vara att servera kött som har naturligt hög vätskehalt.

Visste du att kött består av 65-70 % vatten? Det är en avsevärd skillnad från torrfoder som bara innehåller 10 %. Hundar är dåliga på att dricka vatten därför är det extra viktigt att de får i sig vätska genom maten.

Idag finns serveringsfärdiga färskfoder som innehåller en blandning av nedfryst malet färskt (obehandlat) kött. Att gå över till färskfoder, i alla fall under sommaren, kan vara en enkel åtgärd för att minska risken för uttorkning.

Tidiga negativa effekter av vätskebrist
Redan vid en låg vätskebrist uppstår negativa effekter för hunden:
● Redan vid 1 % vätskeförlust försämras koncentrations- och prestationsförmågan.
● 2 % vätskebrist leder till cirka 20 % försämrad koncentrations- och prestationsförmåga.
● 3 % vätskebrist leder till cirka 30 % försämrad koncentrations- och prestationsförmåga.

Så mycket vätska behöver en hund
Generellt gäller att en hund behöver få i sig en halv deciliter vätska per kilo kroppsvikt och dag. Det motsvarar 1,5 liter för en 30-kiloshund. Men om det är väldigt varmt eller om hunden ansträngt sig mycket kan behovet öka markant. Tänk också på att små hundar är känsligare för uttorkning än stora hundar.

Hur märker jag om hunden har vätskebrist?
Det enklaste sättet är att kontrollera kisset – är det mörkt och hunden bara kissar i småskvättar är det troligt att den behöver mer vätska. Andra symptom kan vara:
● Insjunkna ögon
● Slöhet
● Aptitlöshet
● Muntorrhet
● Nedstämdhet
Du kan också göra två enkla test. Det ena är att nypa tag om ett skinnveck på hundens huvud och släppa. Om det tar mer än ett par sekunder att släta ut sig kan det tyda på vätskebrist. Det andra är att känna på tandköttet. En uttorkad hund har klibbigt tandkött istället för glatt.

Tips för att undvika uttorkning
Att servera torrfoder vid vätskebrist är inte att rekommendera. Färskt rått kött innehåller uppemot 65-70 % vatten och är en bra källa till vätska. Använder du färskfoder – prova att mosa fodret lite tillsammans med vatten i lagom mängd. Ett annat tips är att blanda i lite köttsaft eller kanske små bitar kött eller färskfoder i vattenskålen för att sätta fart på drickandet.

Rinnande vatten godare
Tänk på att många hundar – liksom katter – föredrar att dricka från en rinnande källa snarare än ur en vattenskål. Prova att låta hunden dricka från en duschkran eller trädgårdskran om du har möjlighet. Försök se till att hunden får i sig en mindre mängd vätska flera gånger under dagen och undvik att låta den dricka för mycket på en gång.