Jakt är ett brett spektrum och varje jakthund skiljer sig åt från den andra, men de har alla flera saker gemensamt. De arbetar under varierande intensitet och måste vara tåliga både fysiskt och mentalt. Förutom genetik och träning är utfodring en grundläggande aspekt för hur bra din jakthund kommer att prestera och för att nå sin fulla potential bör fodret vara av högsta kvalitet.

Många jägare har redan upptäckt att hunden presterar bättre med hundmat från VOM, och efter flertalet förfrågningar från våra kunder som jagar bestämde vi oss för att utveckla ett helt unikt foder.

I samarbete med ett antal profilerade och aktiva jägare har vi preciserat råvaror och dess sammansättning efter jakthundens behov. Vi har testat flera recept under olika årstider och under olika typer av jakt. VOM Hunt är förstahandsvalet om man önskar ett helfoder till sin jakthund. Både före och under jakten, men också resten av året.

Tillgänglig och korrekt sammansatt energi för intensiva sessioner.

Jakthundens arbete kännetecknas av varierande intensitet. Vid måttlig intensitet är fett hundens primära bränsle. Hunden har en enorm syreupptagningsförmåga, vilket gör att den effektivt kan omvandla fett till energi.

När tempot blir högt, till exempel vid sprint, går hunden över till anaerob energimetabolism. I detta område tar de snabba muskelfibrerna över och dessa använder helst samma, snabba energikälla som hjärnan och nervsystemet, nämligen glukos. Hunden kan producera glukos själv, men när kroppens produktion inte hänger med i konsumtionen kommer hunden snabbt att ”gå in i väggen”. Tillsats av lättillgänglig glukos kan hjälpa till att förhindra att detta händer.

I VOM Hunt har man tagit särskild hänsyn till detta genom att inkludera en liten mängd stärkelse i form av ris. Stärkelse bryts ner till glukos under matsmältningsprocessen och kan användas som snabb energi för hjärnan och musklerna. För mycket stärkelse kan leda till ackumulering av mjölksyra och stela muskler, men en låg tillförsel underlättar förbättrad kapacitet, uthållighet och ett skärpt fokus.

Foto: Tove With

Noga utvalda ingredienser för optimal effekt

VOM Hunt är gjord enligt ett noga utarbetat recept, där målet är att varje råvara ska bidra till att hunden når sin fulla potential. Rått kött och innanmäte gör maten lättsmält, energität och bidrar till en vital och robust hund både på in- och utsidan.

Jakthunden har ett särskilt behov av högkvalitativt fullvärdigt protein. Protein bidrar direkt till utveckling och underhåll av bland annat muskler, päls och tassar samt bidrar till effektiv återhämtning efter intensiva dagar.

Rått kött och innanmäte, tillsammans med kokta ägg, gör VOM Hunt rikt på fullvärdiga proteiner av hög kvalitet.

Genomtänkt komposition

Hjärtat har en central roll, dess uppgift är bland annat att pumpa blod som förser vävnader och celler med syre samt näringsämnen. Ett friskt och effektivt hjärta kommer därför att ge hunden större kapacitet och uthållighet.

VOM Hunt innehåller särskilt taurinrika råvaror. Taurin är en viktig aminosyra för att bygga och underhålla muskler, särskilt hjärtmuskeln. Större mängder av taurin kan också bidra till en effektivare återhämtning. Hundens muskler och enorma syreupptagning gör den till en fantastisk fettförbränningsmaskin, perfekt anpassad för långa perioder av moderat aktivitet. Med detta i åtanke har vi valt ut lättsmälta fettkällor. Fett har en hög energitäthet vilket gör det lättare att få i sig tillräckligt med energi, så att hunden tappar i vikt under tuffa perioder.

Foto: Ola Dyrstad

Förstahandsvalet för aktiva hundar

Råvarorna är rika på essentiella fettsyror som omega-3 och omega-6. Dessa fettsyror är viktiga komponenter i kroppens cellmembran. Fettsyrorna kommer bidra med märkbart förbättrad hud- och tasshälsa, samt en tjock päls som isolerar som den ska.

VOM Hunt innehåller en blandning av naturens egna superfoods, lever och njure. Lever och njure har ett naturligt högt innehåll av näringsämnen, såsom B-vitaminer, folat, järn och koppar. Dessa är viktiga för att hundens kropp ska kunna tillverka och använda energi.

Användning av Hunt – året runt

Aktivitetsnivån varierar ofta under hela året, men även under lugnare perioder kommer VOM Hunt att vara fördelaktigt att ge hunden. Hunden blir bättre på att omvandla fett till energi, och ju bättre hunden kan utnyttja energin i maten, desto lättare kan hunden prestera under press.

Vi rekommenderar att du utgår från 2% av hundens kroppsvikt i daglig giva, för att sedan eventuellt öka eller minska. Detta motsvarar det genomsnittliga energibehovet och därför kan man behöva anpassa mer specifikt till just sin hunds behov och aktivitetsnivå.

Anpassa efter din hund

Alla hundar är unika! Vissa hundar trivs med att äta en måltid om dagen medan andra hundar trivs med att äta flera. För att lära dig vad din hund trivs bäst med rekommenderar vi att testa olika måltidsfrekvenser under en längre tid. Under själva jakten rekommenderar vi att du börjar dagen med VOM Hunt blandat med vatten för att hjälpa hunden att hålla en bra vätskebalans. Om möjligt kan du ge hunden mindre måltider och vatten under hela dagen. Den största måltiden bör hunden få efter slutet av dagen.

TIPS: Om VOM Hunt ges snabbt efter hårda ansträngningar kan det bidra till en snabbare återhämtning.

Länk till produktinformation om VOM Hunt

Foto: Odd Westreng / SkittJakt.no